Tradycyjna zupa jarzynowa, pełna witamin i smaczna.
Składniki:
1,5 l bulionu z kurczaka
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
kawałek pora
2 ziemniaki
1/ 2 główki brokuła
śmietanka do zupy ( u mnie 30 %)
świeża natka pietruszki
+ masło do przesmażenia warzyw
Marchewkę, korzeń pietruszki, ziemniaki, por i seler kroimy w drobna kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masełko i szklimy warzywa ok 10 minut na mniejszym ogniu. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego brokuła – dodajemy go później żeby był jędrny a nie całkowicie się rozgotował. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zabielamy zupę śmietanką, ja do jarzynowej daje zawsze 30%, jest słodsza i nadaje fajny smak. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
2 Responses
wieki nie jadłam! wygląda pięknie, aż mnie smaczek naszedł 🙂
polecam na zime jak znalazł troche witamin 😉