Menu+

Zupa grzybowa – z borowików, podgrzybków i kurek

Opublikowano 21 września, 2013 w Jesień, Zupy i kremy



zupa grzybowa

Smaczna zupa grzybowa ze świeżych grzybków.

Składniki:
2 l bulionu (Najlepiej ugotowanego na żeberkach i warzywach z dodatkiem kilku suszonych grzybów)
5-6 średniej wielości prawdziwków
3 -4 średniej wielkości podgrzybki
15 małych kurek ( lub kilka większych posiekanych)
200 ml śmietanki 30 % (najlepsza łaciata)
3  większe ziemniaczki
2 marchewki ( mogą być z gotowanego wcześniej bulionu)
2 łyżki posiekanego koperku

 Grzyby kroimy w plastry, razem z trzonkami. Kurki jeżeli są mniejsze zostawiamy w całości. Wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę (jeśli nie była wcześniej gotowana) i gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec do zupy wlewamy śmietankę i wyłączamy ogień. Dodajemy posiekany koperek.

Smacznego!

 

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *