Menu+

Ziemniaki faszerowne

Opublikowano 11 marca, 2016 w Dania główne



ziemniaki faszerowane

Pyszne ziemniaczane połówki nadziewane mięskiem mielonym z cebulką, czosnkiem, marchewką i czerwoną fasolą. Koniecznie podajemy gorące z zimną, kwaśną śmietaną.

Składniki:(2 os.)
4 duże ziemniaki
200 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki krojonych pomidorów
ser żółty
+ kwaśna śmietana do podania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak by były miękkie, ale nie za bardzo , będziemy je jeszcze podpiekać. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy starkowaną marchewkę i mięso mielone. Podsmażamy aż mięsko się zrumieni. Dodajemy wtedy odsączoną fasolę z puszki i pomidory. Dusimy na patelni około 10 minut.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki , przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Nakładamy do nich farsz. Wierzch posypujemy żółtym serem. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku aż ser się zrumieni.

Podajemy z kwaśną śmietaną i ulubioną sałatką.

Smacznego!

Print Friendly



1 komentarz

  1. oj jak dawno nie jadłam zapiekanych ziemniaków!

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *