Pyszne ziemniaczane połówki nadziewane mięskiem mielonym z cebulką, czosnkiem, marchewką i czerwoną fasolą. Koniecznie podajemy gorące z zimną, kwaśną śmietaną.
Składniki:(2 os.)
4 duże ziemniaki
200 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki krojonych pomidorów
ser żółty
+ kwaśna śmietana do podania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak by były miękkie, ale nie za bardzo , będziemy je jeszcze podpiekać. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy starkowaną marchewkę i mięso mielone. Podsmażamy aż mięsko się zrumieni. Dodajemy wtedy odsączoną fasolę z puszki i pomidory. Dusimy na patelni około 10 minut.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki , przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Nakładamy do nich farsz. Wierzch posypujemy żółtym serem. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku aż ser się zrumieni.
Podajemy z kwaśną śmietaną i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
oj jak dawno nie jadłam zapiekanych ziemniaków!