Menu+

Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką

Opublikowano 16 kwietnia, 2012 w Dania główne



Nie lubicie szpinaku ?? Może te pierogi was do niego przekonają. Nie wiem dlaczego tak dużo osób nie lubi szpinaku,dla mnie ma bardzo ciekawy smak. Co prawda nigdy nie jadłam mrożonego, może to on tak wszystkich odstrasza, bo po zamrożeniu i zmieleniu rzeczywiście nie wygląda apetycznie. Polecam spróbować te pierożki,  naprawdę świetne. Przepis pochodzi z poradnika domowego.

Składniki:
Ciasto:
50 dag ugotowany ziemniaków
1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
łyżka masła
Farsz:
30 dag sera typu rokpol czy roquefort
1 czerwona papryka
3 łyżki posiekanych drobno pistacji
duża garść szpinaku
1-2 łyżki bułki tartej
łyżka oleju
pieprz

Paprykę oczyszczamy i siekamy drobno, podsmażamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szpinak.Studzimy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z wystudzonym już farszem, dodajemy także pistacje. Dodajemy łyżkę lub dwie bułki tartej i doprawiamy wszystko.

Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie mąki, stopione masło, jajka, solimy i  wyrabiamy. Formujemy wałeczek, odkrawamy plasterki i formujemy w dłoni placek na który nakłądamy farsz. Tak przygotowane pierogi smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia, ewentualnie można upiec w piekarniku w 190 stopniach.

Smacznego !

 

Print Friendly



4 komentarze

  1. świetne, nie jadłam takich jeszcze

  2. Bardzo lubię szpinak i z chęcią skorzystam z Twojego przepisu, wygląda bardzo zachęcająco. Kiedys robiłam krokiety ziemniaczane w podobny sposób.

    • Dziękuje i polecam, pierożki posmakowały nawet tym co nie lubią szpinaku ;p

  3. Pyszne danie, pyszne smaki 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *