Zapiekanka meksykańska – pyszna
Ta zapiekanka bardzo często gości na naszym stole. Jest szybka w wykonaniu, a do tego przepyszna !
Składniki:
500 g ziemniaków
300 g marchewki
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka krojonych pomidorów Valfrutta
ser takrowany
olej ryżowy Olitalia
sól,pieprz,oregano
+ do podania kwaśna śmietana
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Tym czasem na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Po ok 5 minutach dodajemy mięso mielone. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i oregano. Smażymy wszystko razem. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy je i dodajemy na patelnię razem z odsączoną fasolą i krojonymi pomidorami. Smażymy wszystko jeszcze 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wierzch serem i zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z kleksem zimnej, kwaśnej śmietany.
Smacznego!