Menu+

Zapiekanka meksykańska – pyszna

Opublikowano 28 lipca, 2013 w Dania główne



Zapiekanka meksykańska

Ta zapiekanka bardzo często gości na naszym stole. Jest szybka w wykonaniu, a do tego przepyszna !

Składniki:
500 g ziemniaków
300 g marchewki
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka krojonych pomidorów Valfrutta
ser takrowany
olej ryżowy Olitalia
sól,pieprz,oregano
+ do podania kwaśna śmietana

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Tym czasem na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Po ok 5 minutach dodajemy mięso mielone. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i oregano. Smażymy wszystko razem. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy je i dodajemy na patelnię razem z odsączoną fasolą i krojonymi pomidorami. Smażymy wszystko jeszcze 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wierzch serem i zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z kleksem zimnej, kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *