Menu+

Wytrawne pączki

Opublikowano 13 listopada, 2014 w Przystawki i przekąski



SONY DSC

Pączki lecz w wersji bardzo nie tradycyjnej, z serkiem na wytrwanie 😉

Składniki:
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szkl mleka
1 łyżka cukru
25 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu
Nadzienie:
Serek kremowy Arla Apetina- pesto i rukola
+posiekana drobno natka pietruszki

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i trochę mąki, zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn łączymy z resztą składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miseczki posmarowanej olejem, nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h do podwojenia objętości. Z ciasta odrywamy kuleczki, spłaszczamy, na środek nakładamy odrobinę serka i zlepiamy pączki. Odkładamy na stolnicę posypaną mąką. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i czekamy ok 1 h aż podrosną. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i smażmy kolejno pączki na złoty kolor. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Print Friendly



8 komentarzy

  1. Świetny pomysł na pączki, ustawiam się w kolejce po jednego 🙂

    • polecam nowe smaki 😉

  2. No nie wpadłam na pomysł wytrawnych pączków a z takim nadzieniem jak zrobiłaś to świetna sprawa 😉

    • Dziękuję i polecam 😉

  3. Jak oryginalnie <3 Dla mnie bomba! 😛

    • Dziekuję 😉

  4. Bardzo interesujące!

    • dzięki 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *