Menu+

Chleb pszenno – żytni z ziemniakiem i wypiekacz do chleba Bomann BBA 5013 CB

Opublikowano 30 grudnia, 2013 w Recenzje



SONY DSC

Dzięki współpracy z firmą Redcoon mogłam przetestować wypiekacz do chleba firmy Bomann. Już od dawna planuję zakup takiego wypiekacza, a muszę przyznać , że ten jest w bardzo przystępnej cenie. Zrobiłam w nim kilka rodzajów chleba i muszę przyznać, że spisuje się jak należy. Chleb wychodzi lekki, z grubą chrupiącą skórką.

Wypiekacz posiada kilka programów pieczenia i wyrabiania ciasta. Nasza praca polega tylko na włożenie składników i potem wyjęciu gotowego chleba. Możemy też nastawić sobie maszynę wieczorem by rano upiekła nam świeżutki chlebek na śniadanie.

Wśród programów znajdziemy:

SONY DSC

1. Basic – do wypieku chleba pszennego i mieszanego
2. French – do wyjątkowo pulchnego chleba mieszanego
3. Sweet – do słodkiego ciasta drożdżowego
4. Cake – do pieczywa na proszku do pieczenia
5. Whole Wheat – do chlebów razowych
6. Sandwich – do chleba tostowego
7. Whisk – do wyrabiania ciężkich ciast np. na makaron
8. Jam – do gotowania dżemów i konfitur
9. Yoghourt – do chleba jogurtowego
10. Dough – do wyrabiania ciasta drożdżowego
11. Fast bake – do szybkiego przygotowywania chleba pszennego i mieszanego
12. Bake – dopiekane chleba

Możemy upiec chleby w 3 gramaturach 450 g, 680 g i 900 g. Wedle uznania możemy wypiec chleb z jasną lub ciemną skórką. W instrukcji obsługi znajdziemy przepisy na różnego rodzaju chleby wraz z wyznaczonym do ich wypieku programem. Oczywiście możemy przepisy urozmaicać o własne dodatki.

SONY DSC

Ogólnie rzecz biorąc urządzenie jest tanie, proste w obsłudze i spełnia swoją funkcje jak należy. A wiadomo, że domowy chlebek jest najlepszy.

Chleb pszenno – żytni z ziemniakiem

SONY DSC

Składniki:

70 g ugotowanego i przeciśniętego prze praskę ziemniaka
200 g maki żytniej
270 g maki pszennej
1 i1/2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
300 ml wody

Do wpiekacza najpierw wlewamy wodę, dodajemy masło i potem suche składniki. Włączamy program 1 i czekamy aż chlebek się upiecze 😉
Dodanie ziemniaka sprawi że chleb będzie puszysty i delikatny, a także dłużej świeży i mięciutki.

Wypiekacz znajdziecie oczywiście w sklepie internetowym Redcoon.

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *