Menu+

Wołowina po burgundzku

Opublikowano 25 styczeń, 2015 w Dania główne



SONY DSC

Bardzo aromatyczne danie z wołowiny, pełno pysznych składników i przypraw.

Składniki:
750 g wołowiny
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
200 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml wywaru z mięsa
40 ml koniaku
sól,pieprz
bukiet świeżych ziół (pietruszka,tymianek, liść laurowy) – może być suszony
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
400 g małych ziemniaków
200 g małych pieczarek
15 małych cebulek (szalotek)
100 g wędzonego boczku
świeża natka pietruszki do podania

Mięso wołowe kroimy w kostkę i smażmy na oleju 5 minut, rumieniąc ze wszystkich stron. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i cebulę, oprószamy mąką i smażymy 3 minuty. Polewamy koniakiem, zapalamy. Gdy koniak się wypali dolewamy wino, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, bukiet ziół, sól i pieprz.
Dusimy wszystko na małym ogniu przez godzinę. Ziemniaki obieramy (jeżeli są większe kroimy na pół) i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Boczek kroimy w paski i wytapiamy na patelni. Skwarki wyjmujemy i dodajemy do mięsa, a na powstałym tłuszczu przesmażamy cebulki i pieczarki. Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze 20 minut.
Przed podaniem oprószamy danie świeżą pietruszką.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Pysznie i klasycznie, jedno z moich ulubionych dań 🙂

    • moim chyba też zostanie ;D

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *