Menu+

Włoskie skórki ziemniaczane z kurczakiem i mozzarellą

Opublikowano 31 sierpnia, 2018 w Dania główne



Ziemniaczane skórki we włoskim stylu. Ziemniaki upieczone w mikrofalówce pozwolą zaoszczędzić dużo czasu, można też upiec je w foli w piekarniku ale wtedy musimy je piec około 1h.

Składniki: (na 2 osoby)
4 dość duże ziemniaki
1 pierś z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
sos pomidorowy
1 kula mozzarelli Galbani
sól, pieprz
świeża posiekana pietruszka

Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, wkładamy do płytkiej miseczki i „pieczemy” w mikrofalówce na mocy 600W przez 15 minut. Po tym czasie powinny być miękkie. Po wyjęciu przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką środki.

Pierś z kurczaka, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na złoty kolor.

Skórki ziemniaczane posypujemy delikatnie solą i pieprzem, smarujemy sosem pomidorowym i układamy w środku kawałki kurczaka oraz mozzarelli.

Tak przygotowane układamy na blasze do pieczenia i zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.

Smacznego!


Włoska strona lata z Galbani

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *