Menu+

Wieprzowy tadżin

Opublikowano 29 maja, 2012 w Dania główne



Danie prosto z Maroka, w wersji trochę spolszczonej bo z wieprzowego mięska.

Składniki:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
oliwa
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki kminu
250 ml sosu pomidorowego
10 dag oliwek
3 jajka
10 dag sera żółtego
cytryna

Czosnek siekamy drobno, mieszamy z mielonym mięsem, posiekaną bazylią, pieprzem, solą oraz chilli i kminem. Z masy formujemy małe kulki. Do glinianych naczyń do tadzin wkładamy kulki i zalewamy pomidorowym sosem. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy oliwki. Na koniec wbijamy jajka by się ścięły. Posypujemy startym serem i skrapiamy sokiem z cytryny przed podaniem.

Smacznego !

Jeżeli nie macie naczynia to tadżin można zrobić to w garnku,potem przełożyć do naczynia do zapiekania i w piekarniku ściąć jajko.

Print Friendly



1 komentarz

  1. Ognisty, wspaniały tadżin, dobry pomysł z mięsem wieprzowym, znakomite danie 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *