Menu+

Węgierski gulasz ze smażonymi ziemniakami

Opublikowano 8 sierpnia, 2012 w Dania główne



Potrawa inspirowana węgierska kuchnią, duszona wieprzowina z boczkiem w ostrym paprykowym sosie. Uwielbiam jak paprykowy sos przenika uduszone na mięciutko mięsko.  Zapraszam do udziału : Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!

Składniki:
600 g wieprzowiny
200 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
100 ml bulionu
2 łyżki sosu paprykowego Roleski
sól,pieprz
1 łyżka mąki
olej
natka pietruszki


Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy
Wieprzowinę i boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Oprószamy mąką i zalewamy bulionem, dodajemy sos paprykowy, dusimy20 minut.
Ziemniaki podsmażamy na oleju. Układamy na talerzu i polewamy sosem z mięsem. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. zjadłabym sobie gulasz z kopytkami… to przez Ciebie, bo sobie ochoty narobiłam! 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *