Menu+

Uszka z grzybami

Opublikowano 21 grudnia, 2013 w Boże Narodzenie



uszka z grzybami

Pyszne uszka do świątecznego barszczu.

Składniki
250 g mąki
1 łyżka oleju
1/2 szkl wody
1,5 szkl suszonych grzybów
1 spora cebulka
sól,pieprz

Suszone grzyby moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy ok 20 minut. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do grzybów, wszystko razem mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty to odparowujemy  go na patelni.Z mąki, wody, oleju i 1/4 łyżeczki soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy na 1h do lodówki, by uwolnić gluten. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i łatwe w obróbce.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy małe koła, nakładamy farsz składamy jak pierożki, a następnie owijamy wokół palca i zlepiamy, by powstało uszko.

Wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *