Menu+

Tradycyjna pascha

Opublikowano 26 lutego, 2018 w Wielkanoc



Pascha zawsze gości w moim domu na Wielkanoc, uwielbiam ten deser, a przy okazji to tradycja.

Składniki:
750 g kremowego twarogu
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła
2 łyżki żelatyny
skórka otarta z dobrze wyszorowanej cytryny i pomarańczy
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki amaretto
1,5 szkl ulubionych bakalii i suszonych owoców
1/2 szkl gęstej śmietany

Bakalie siekamy i zalewamy likierem, odstawiamy.Żelatynę zalewamy 1,5 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie gładki krem. Wyłączamy mikser. Dorzucamy posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i cytrynową, a także twaróg i śmietanę, dokładnie mieszamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy ostudzoną do masy, dokładnie mieszamy. Dowolne naczynie wykładamy gazą, i przekładamy do niej masę, wyrównujemy, zakrywamy gazą i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wykładamy paschę z formy i ozdabiamy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. wspaniała! w tym roku chyba też zrobię:)

    • polecam to moj ulubiony wielkanocny deser

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *