Menu+

Torto porzeczkowy

Opublikowano 27 lipca, 2012 w Ciasta



 

Pyszny torcik ze świeżymi porzeczkami, ciekawe blaty biszkoptowe z pistacjami. Dla miłośników  mniej słodkich wypieków idealny.

Składniki:
Biszkopt pistacjowy:
4 jaja
sól
150 g cukru
laska wanilii
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g drobno posiekanych pistacji
Masa porzeczkowa;
200 g czarnych porzeczek
12  łyżeczek żelatyny
200 ml syropy z czarnej porzeczki
200 ml wina czerwonego (słodkiego)
skórka i sok z 1 pomarańczy
400 g śmietanki 36%
Galaretka:
100 g konfitur porzeczkowych
4 łyżeczki żelatyny
50 ml syropu z czarnej porzeczki

Biszkopty: Białka ubijamy ze szczypta soli na pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej, dodając po 1 żółtku oraz rdzeń z laski wanilii. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszając.  Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem formy o średnicy 26 cm, posypujemy posiekanymi pistacjami na całej powierzchni. Pieczemy 15 minut. W ten sam sposób pieczemy drugi blat.

Masa porzeczkowa: porzeczki zagotowujemy i przecieramy przez gęste sito. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, syrop porzeczkowy, wino oraz skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki, gdy zacznie tężeć mieszamy z ubita kremówka.

W tortownicy układamy jeden wystudzony blat, dajemy połowę masy porzeczkowej, przykrywamy drugim i dajemy drugą część masy. Wstawiamy na 3 h do lodówki.

Konfiturę porzeczkową podgrzewamy, mieszamy z cukrem i żelatyną oraz syropem z porzeczek.  Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wylewamy na torcie.

Dekorujemy świeżymi porzeczkami i pistacjami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



6 komentarzy

  1. Obłędny!!!!!!

  2. dodatek pistacji podbił moje serce 😉

  3. Biszkopt pistacjowy? Cóż za pomysł! 🙂

  4. Pięknie wygląda, a jak musi smakować.

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *