Lekki torcik z owocami na kakaowym biszkopcie.
Składniki:
Na biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl cukru
2/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 kakao
Krem:
1 puszka brzoskwiń
250 ml kremówki
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
+ orzechy do ozdobienia tortu
ulubiony likier, ja użyłam amaretto
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Mąki i kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, najlepiej za pomocą łopatki. Masę wylewamy do formy ( tortownica 23 cm) i pieczemy ok . 40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę ( zostawić kilka do dekoracji) , syrop zachować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z mascarpone znowu za pomocą łopatki. Trochę kremu odłożyć do dekoracji tortu, a do reszty dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
1 szklankę syropu brzoskwiń wymieszać z 1/4 szkl ulubionego likieru. Nasączyć tak przygotowanym ponczem blaty biszkoptowe.
Każdy blat przełożyć kremem. Pozostawionym kremem bez brzoskwiń udekorować wierzch i boki tortu, posypać orzechami i udekorować brzoskwiniami pociętymi w półksiężyce.
Smacznego!