Menu+

Tort z brzoskwiniami

Opublikowano 23 czerwca, 2013 w Ciasta



Tort z brzoskwiniami

Lekki torcik z owocami na kakaowym biszkopcie.

Składniki:
Na biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl cukru
2/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 kakao
Krem:
1 puszka brzoskwiń
250 ml kremówki
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
+ orzechy do ozdobienia tortu
ulubiony likier, ja użyłam amaretto

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Mąki i kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, najlepiej za pomocą łopatki. Masę wylewamy do formy ( tortownica 23 cm)  i pieczemy ok . 40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na 3 blaty.

Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę ( zostawić kilka do dekoracji) , syrop zachować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z mascarpone znowu za pomocą łopatki. Trochę kremu odłożyć do dekoracji tortu, a do reszty dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

1 szklankę syropu  brzoskwiń wymieszać z 1/4 szkl ulubionego likieru. Nasączyć tak przygotowanym ponczem blaty biszkoptowe.

Każdy blat przełożyć kremem. Pozostawionym kremem bez brzoskwiń udekorować wierzch i boki tortu, posypać orzechami i udekorować brzoskwiniami pociętymi w półksiężyce.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *