Tort – Kosz truskawek
Kosz pełen truskawek, ale taki w całości jadalny kosz z truskawek w postaci tortu. Jest to tort na budyniowych biszkoptach bez mąki, przełożony jest masą z bitej śmietany z truskawkami oraz truskawkowym musem. Całość wykończona jest czekoladową masą imitującą kosz i świeżymi truskawkami.
Składniki:
Biszkopt budyniowy:
3 budynie śmietankowe
6 jajek
1 niepełna szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki tortowej
Masa z bitej śmietany i truskawek:
300 g śmietany 30 %
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
7 truskawek
Mus truskawkowy:
300 g śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
250 g truskawek
25 g żelatyny
Masa do pokrycia tortu:
190 g gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
1/2 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
ok. 2-3 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
ok 70 dag truskawek
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier.Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na 4 blaty.
Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder. Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miksując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.
Gdy mus zgęstnieje na tyle by można było nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkami, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.
W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależności od tego jak sztywną chcemy uzyskać.
Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.
Smacznego !!
Wygląda wspaniale! Nie wiem czy umiałabym wykonać taką piękną ozdobę „w koszyk”. Aż chce się na niego patrzeć 🙂
Dziekuje 😉
cudownie wygląda! nie wypadłabym na taki świetny pomysł:)
Ciesze się że się podoba 😉
piękny tort i świetny pomysł z tą ” koszykową” dekoracją
Ten torcik jest przepiękny! Był wśród moich faworytów 🙂 Szkoda, że sponsor wybrał innych ;(
Dziękuje za komplement, mi również jest przykro, że się komisji nie spodobał ;(
Koszyk pełen smakowitości, bardzo piękny tort 🙂