Menu+

Tort – Kosz truskawek

Opublikowano 14 czerwca, 2012 w Desery



Kosz pełen truskawek, ale  taki w całości jadalny kosz z truskawek w postaci tortu. Jest to tort na budyniowych biszkoptach bez mąki, przełożony jest masą z bitej  śmietany z truskawkami oraz truskawkowym musem. Całość wykończona jest czekoladową masą imitującą kosz i świeżymi truskawkami.

 

Składniki:

Biszkopt budyniowy:
3 budynie śmietankowe
6 jajek
1 niepełna szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki tortowej

Masa z bitej śmietany i truskawek:
300 g śmietany 30 %
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
7 truskawek

Mus truskawkowy:
300 g śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
250 g truskawek
25 g żelatyny

Masa do pokrycia tortu:
190 g gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
1/2 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
ok. 2-3 szkl cukru pudru

Dodatkowo:
ok 70 dag truskawek

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier.Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na 4 blaty.

Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder. Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miksując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.

Gdy mus zgęstnieje na tyle by można było nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkami, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.

W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależności od tego jak sztywną chcemy uzyskać.

Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.

Smacznego !!

Print Friendly, PDF & Email



8 komentarzy

  1. Wygląda wspaniale! Nie wiem czy umiałabym wykonać taką piękną ozdobę „w koszyk”. Aż chce się na niego patrzeć 🙂

    • Dziekuje 😉

  2. cudownie wygląda! nie wypadłabym na taki świetny pomysł:)

    • Ciesze się że się podoba 😉

  3. piękny tort i świetny pomysł z tą ” koszykową” dekoracją

  4. Ten torcik jest przepiękny! Był wśród moich faworytów 🙂 Szkoda, że sponsor wybrał innych ;(

    • Dziękuje za komplement, mi również jest przykro, że się komisji nie spodobał ;(

  5. Koszyk pełen smakowitości, bardzo piękny tort 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *