Menu+

Tort Ferrero Rocher

Opublikowano 11 sierpnia, 2018 w Ciasta



Coś dla miłośników ferrero rocher oraz mega słodkości, pyszny i efektowny tort. Inspiracja.

Składniki:
Ciasto:
300 g czekolady gorzkiej minimum 60% kakao
150 g nutelli
150 g orzechów laskowych
30 g cukru pudru
30 g kakao w proszku
30 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
226 g masła
100 g cukru
2 łyżki likieru Frangelico lub innego orzechowego
7 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
Krem:
450 g masła
300 g nutelli
1/4 łyżeczki soli
250 g cukru pudru
Do nasęczenia:
pół szkl przegotowanej wody
pół szkl likieru Frangelico lub innego orzechowego
Do dekoracji:
Kilka Ferrero Rocher
słodkie wafelki, takie jak do lodów
orzechy laskowe

Przygotowujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikofali i mieszamy z nutellą,aż składniki dokładnie się połączą.

Orzechy, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia sól i kakao miksujemy malakserem do uzyskania konsystencji mąki.

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, po tym czasie dodajemy likier orzechowy i zółtka jajek, miskujemy. Następnie dodajemy masę z nutellą i czekoladą oraz zmiksowane orzechy z mąką. Miksujemy do powstania jendolitej masy.

Oddzielnie ubijamy białką na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z czekoladową masą.

Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrajamy na 4 blaty.

Przygotowujemy krem. Nutellę i masło ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Stopniowo dodajemy cukier puder i sól. Miksujemy aż powstanie gładki krem.

Składamy tort, nasączając każdy blat wodą wymieszaną z likierem i przekładamy kremem oraz pokruszonymi wafelkami.Kremem pokrywamy też wierzch i boki tortu.

Na wierzchu układamy ferrero rocher, orzechy i wafle.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *