Menu+

Tort egzotyczny

Opublikowano 17 maja, 2015 w Inne



SONY DSC

SONY DSC

Pyszny tort o nucie egzotyki z galaretką z mango i pomarańczy z kremem o posmaku limonki i włoską bezą. Do przygotowania tortu niestety potrzebny jest palnik cukierniczy. Można też zrezygnować z bezy, zrobić większą ilość krem i pokryć nim wierzch tortu, będzie równie smaczny. Inspiracja- Dobre rady.

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
145 g cukru
120 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 limonek
poncz do nasączenia biszkoptu
Galaretka:
280 g mango
180 g pomarańczy
80 g cukru pudru
24 g żelatyny
sok z 1/2 limonki
Krem śmietankowy:
800 ml kremówki
150 g cukru pudru
18 g żelatyny
sok z limonki
starta skórka z 1 limonki
Włoska beza:
4 białka
250 g cukru

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Zwalniamy mikserem na najniższe obroty i dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i skórkę z limonki. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy ok 35 minut w 170 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na 3 równe blaty.
Przygotowujemy galaretkę z mango i pomarańczy. Owoce miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, studzimy i mieszamy ze zmiksowanymi owocami. Masę wylewamy do 2 form o średnicy 23 cm, wyłożonych folią spożywczą. Odstawiamy do stężenia.
Przygotowujemy masę. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, sok oraz skórkę z limonki. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy i mieszamy z masą.
Składamy ciasto. Na paterze układamy pierwszy biszkopt, nasączamy ponczem, wykładamy 1/4 kremu, na to układamy zastygnięta galaretkę,na to dajemy taką samą część kremu, przykrywamy biszkoptem, nasączamy i znów wykładamy krem, galaretkę i krem.
Przygotowujemy włoską bezę do pokrycia tortu. Białka ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę z cukrem. Bezą pokrywamy cały tort i bezę opalamy dokładnie palnikiem cukierniczym.
Dekorujemy skórką i plasterkami limonki.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *