Menu+

Tort czekoladowo-malinowy

Opublikowano 15 września, 2013 w Ciasta



tort czekoladowo-malinowy

Przepyszny tort, mocno czekoladowy, wilgotny z dodatkiem musu z malin. Całość wykończona świeżymi malinami. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju rzepakowego
1,5 szkl brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
80 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku co pieczenia
Frużelina malinowa:
500 g malin
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl gorącej wody
3/4 szkl cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
Krem malinowy:
Gotowa frużelina
500 g serka mascarpone
Polewa malinowa:
120 g dżemu malinowego
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

Najpierw przygotujemy frużelinę, bo musi trochę postać. ( Ja przygotowałam nawet dzień wcześniej). Do rondelka wrzucamy maliny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu aż maliny puszczą sok i się rozpadną. Dodajemy sok z cytryny i mąkę wymieszaną z wodą. Jeszcze chwilkę odgrzewamy i zdejmujemy z palnika. Przecieramy całość przez sito, żeby pozbyć się pestek. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z malinowym sosem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przygotowujemy ciasto czekoladowe. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej cukier i ekstrakt z wanilii, mieszamy do połączenia.
Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie z mokrymi składnikami.
Masę przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
Po wyjęciu wystudzić i odciąć wybrzuszenie.Pokruszyć do miseczki i odstawić, będzie potrzebne potem. Cisto przekroić na 3 blaty.

Gdy frużelina już zgęstnieje mieszamy ją za pomocą miksera z serkiem mascarpone na gładką masę.

Robimy polewę. Dżem malinowy umieszczamy w małym garnuszku i zagotowujemy mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie i energicznie, żeby nie było grudek.
Studzimy by polewa lekko zgęstniała.

Składamy tort. Na paterze układamy pierwszy blat. Wykładamy na niego 1/3 kremu. Układamy drugi blat, wykładamy połowę pozostałego kremu. Układamy ostatni blat. Boki pokrywamy pozostałym kremem i dociskamy do nich pokruszone ciasto. U góry tworzy mały rant by polewa nie spływała. Na górę wylewamy tężejącą polewę, dekorujemy świeżymi malinami.
Cały tort schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *