Menu+

Tort ananasowy z twarogowym kremem

Opublikowano 14 sierpnia, 2015 w Ciasta



SONY DSC

Dość pracochłonny ale warty zachodu. Biszkopt z twarogowym kremem i ananasami. Inspiracja Poradnik Domowy.

Składniki:
Biszkopt:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
9 jajek
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do nasączenie – mocna herbata z cytryną
Krem:
30 dag masła
5 jajek
5 szkl mleka
1,5 szkl gęstej śmietany
szklanka cukru pudru
odrobina soku z cytryny
Wierzch:
puszka ananasów w krążkach
wiśnie z konfitury lub kandyzowane
2 czubate łyżeczki żelatyny
+
kilka herbatników

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując dodajmy powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy także sok z cytryny. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.
Na krem – jajka miksujemy ze śmietaną. Mleko wlewamy do garnka i gdy będzie bliskie wrzenia dodajemy masę z jajkami. Trzymamy na bardzo małym ogniu aż wytrąci się twaróg. Masę przelewamy następnie na gęste sito i pozostawiamy do odsączenia na kilka godzin.
Masło ucieramy z cukrem na puch, nadal ucierając porcjami dodajemy twaróg. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Nasączamy herbatą i przekładamy kremem, kładąc też krem na ostatni blat(pozostawiamy ok 2 łyżki kremu na boki).
Ciasto zamykamy w tortownicy na wierzchu układamy krążki ananasa i wiśnie. Tortownicę wstawiamy na ok godzinę do lodówki.
Sok z ananasa rozcieńczamy z wodą tak by powstało 1/2 l płynu. Kilka łyżek płynu przelewamy do szklanki i mieszamy z żelatyną. Pozostały sok podgrzewamy w rondelku i mieszamy z napęczniałą żelatyną. Odstawiamy aż galaretka zacznie tężeć i wtedy wylewamy ją na wierzch z ananasami.
Po schłodzeniu boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



6 komentarzy

  1. Może być pyszny ! Lecę pichcić ! 🙂

    • jest pycha polecam 😉 daj znac jak wyszło

  2. Wydaje się pracochłonny, jednak bardzo apetyczny. Mam nadzieję, że mi też wyjdzie taki ładny 🙂

    • na pewno wyjdzie 😉

  3. Zrobię na pewno ! 🙂

    • To czekam na info czy smakował;)

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *