Menu+

Test patelni grillowej Rohe Germany i grillowany kurczak w jogurtowej marynacie z ziemniakami zapiekanymi z serem

Opublikowano 7 marca, 2014 w Dania główne, Grill, Recenzje



grillowa-piers-z-kurczaka-w-jogurtowej-marynacie

Dzięki współpracy z firmą Redcoon.pl miałam możliwość przetestowania patelni grillowej firmy Rohe Germany.

SONY DSC

Mam już w domu  patelnie grillową, ale taką podstawową i muszę od razu przyznać, że widzę dużą różnicę.
Pierwsza i najważniejsza dla mnie rzecz to głębokie rowki pomiędzy wypukłościami, które nie tylko pozwalają na uzyskania tego spektakularnego efektu prążków na grillowanych produktach, ale pozwalają na swobodny odpływ wytapiającego się tłuszczu. Dzięki temu nasze potrawy są zdrowsze, mniej nasiąknięte tłuszczem, pyszne.

SONY DSC
Patelnia jest solidnie, wykonana ma mocny uchwyt i jest ciężką ( co dla mnie świadczy o solidności), szybko się nagrzewa i dobrze trzyma temperaturę.

SONY DSC
Cena za tę patelnie może nie jest najniższa, ale za dobra patelnie grillową przynajmniej taką musimy zapłacić. Naprawdę polecam wszystkim miłośnikom grillowania. Przyda się szczególnie zimą, gdy tęskno nam do grillowania na podwórku.
Dodam jeszcze, że patelnia przeznaczona jest do każdego typu kuchenek, także indukcji.

SONY DSC

Patelnię znajdziecie po atrakcyjnej cenie w sklepie internetowym Redcoon.pl.

Zapraszam także do wypróbowania przepisu w którym użyłam owej patelni:

Grillowana pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie z ziemniaczkami zapiekanymi z serem

Składniki:(na 2 osoby)
1 pierś z kurczaka
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka przyprawy “suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” jak przygotować przyprawę znajdziecie tutaj
sól
pieprz
8 mniejszych ziemniaków
oregano suszone
bazylia suszona
wędzona słodka papryka w proszku
50 g sera żółtego tarkowanego

Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawą z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii oraz solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1h.
Ziemniaki obieramy o gotujemy 30 minut w osolonej wodzie, odlewamy i w garnku posypujemy bazylią, oregano, papryką oraz pieprzem. Mieszamy by pokryły się przyprawami. Blachę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju i układamy na niej ziemniaczki. Posypujemy serem i zapiekamy ok 15 minut, aż ser się zrumieni, nawet w 200 stopniach.
W tym czasie rozgrzewamy patelnie grillową, delikatnie smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Na dobrze rozgrzanej patelni układamy kurczaka i grillujemy z obu stron na złoto.

SONY DSC
Kurczaka i ziemniaczki wykładamy na talerzyk, podajemy z ulubioną surówką, sałatką czy piklami.
Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *