Menu+

Tęczowy sernik z fiołkami

Opublikowano 14 maja, 2013 w Desery



tęczowy sernik

Często konkursy, gdzie mamy narzucony jakiś składnik podsuwają nam nowe i jak się okazuje trafne pomysły. Nie wiedziałam, czy ten sernik wyjdzie, a jednak można zrobić sernik na zimno z galaretkami i do tego wychodzi pyszny do tego fiołki jako akcent pięknej pogody.

Składniki:
1 kg twarogu śmietankowego
150 g herbatników
100 g masła
galaretka Winiary Mohito
galaretka Winiary Pina Colada
galaretka Winiary Blue Curacao
galaretka Winiary Margarita
1/2 szkl cukru pudru
1 białko
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzącej wody
2 łyżeczki świeżych fiołków

Dno tortownicy o średnicy 22 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a boki złożoną na cztery folią aluminiową. Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi drobno herbatnikami. Tak przygotowaną masą wykładamy dno formy, dociskamy i wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 100 ml wody każdą, odstawiamy do ostudzenia. Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Przekładamy masę do 4 miseczek i do każdej dodajemy ostudzoną galaretkę. Wlewamy kolejno to formy z herbatnikami, by kolory ładnie się zmieszały. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem wyjmujemy z formy i posypujemy świeżymi fiołkami.

Smacznego!


Print Friendly



3 komentarze

  1. Wygląda fantastycznie, aż szkoda jesć, marzenie 🙂

  2. Piękne kolory, wygląda “przeapetycznie”: )

  3. ale cudne pyszności:) mniam mniam:)

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *