Menu+

Tęczowy sernik

Opublikowano 26 czerwca, 2013 w Ciasta



Tęczowy sernik

Pyszny i  niezwykle kolorowy sernik. Przepis pochodzi ze strony, mój z małymi zmianami.

Składniki:
120 g herbatników
50 g masła
1 kg twarogu na serniki
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze – fioletowy, niebieski, zielony, żółty, różowy, czerwony.( ja użyłam Wiltona w żelu).
+ 250 g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru

Herbatniki włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na piasek. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

W tym czasie w misie miksera umieścić twaróg, jajka, mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do 6 miseczek i wymieszać każdą z innym barwnikiem.

Wyjąć spód z lodówki i wylewać kolejno kolorowe masy, fioletową – niebieską- zieloną- żółtą- różową i czerwoną.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 10 stopni nad naczyniem z wrzącą wodą.

Po upieczeniu studzimy i na wierzch wykładamy kremówkę ubitą z cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Print Friendly



1 komentarz

  1. Uwielbiam tęczowy sernik, ja robiłam go trochę inaczej. Ale ten wygląda bajecznie 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *