Menu+

Tarty z karmelizowanymi jabłkami i limonkową bitą śmietaną

Opublikowano 4 grudnia, 2017 w Desery



Proste do zrobienia, szybkie i bardzo smaczne tarty z brązowym cukrem i limonkową bitą śmietaną.

Składniki: (na 4 tarty)
płat ciasta francuskiego o wymiarach 25×25
brązowy cukier Diamant
2 duże jabłka
1/4 kostki masła
100 ml śmietany kremówki
cukier puder
skórka starta z 1 limonki

Jabłka dokładni myjemy i kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki.
Z ciasta francuskiego wycinamy 4 równej wielkości kwadraciki i każdy nacinamy w środku, jakbyśmy robili ramkę. Przekładamy jedną stronę ramki na drugą stronę krzyżując na kantach. Na blasze do pieczenia wysypujemy po łyżce brązowego cukru w czterech miejscach, na każdym miejscu kładziemy kwadracik z ciasta,

 

na to układamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy cukrem i układamy na wierzchu kawałki masła.

Zapiekamy 10 minut w 200 stopniach, po tym czasie znów posypujemy cukrem i układamy kawałki masła i ponownie pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Kremówkę ubijamy z odrobiną cukru pudru, dodajemy skórkę z limonki.

Tarty podajemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe z kleksem limonkowej bitej śmietany.

Smacznego!

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.


Złocista Kuchnia Diamant

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. szybkie w przygotowaniu i pyszne, mniam!

    • Dokładnie tak szybko i pysznie 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *