Tartelki z kremem budyniowym i śliwkami

Prosty, szybki deser ze śliwkami, spody do tart możecie użyć również do innych przepisów, bo wychodzą bardzo fajne. Przepis  z małymi zmianami z Naj.

Składniki:
2/3 kostki twardego masła
2 szklanki mąki
8 łyżek cukru pudru
6 żółtek
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
ew. cukier do budyniu

Z masła, mąki, cukru pudru i żółtek zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką. Powycinać koła, którymi następnie wylepić formy to tartelek. Piec 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić.

Z 3 szklanek mleka i 2 budyni przygotować budyń. Dosłodzić ewentualnie do smaku. Wypełnić nim spody tart. Śliwki pokroić na cząstki i poukładać w słoneczka na każdej z tartelek.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search