Menu+

Tarta tatin z bananami i jabłkami w karmelu

Opublikowano 23 luty, 2014 w Ciasta



SONY DSC

Pyszna trata tatin, inspirowana przepisem Jamiego Olivera.

Składniki:
60 g masła
150 g cukru
3 banany
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
skórka starta z cytryny
ciasto francuskie

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i podgrzewamy aż wszystko nabierze ciemnobrązowego koloru, aż powstanie karmel.
Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, jabłko obieramy i tniemy na ćwiartki. Na dnie okrągłej formy do tarty lub tortownicy układamy pokrojone banany i jabłka. Zalewamy karmelem, posypujemy wierzch cynamonem i skórką cytrynową. Wierzch obkładamy szczelnie ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu przekładamy na paterę odwracając do góry dnem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *