Pyszna tarta z warzyw zapiekana w śmietanowym sosie.
Składniki:
Ciasto:
1 szkl mąki
100 g masła
1 żółtko
sól
odrobina wody
Nadzienie:
1 bakłażan
1 cukinia
1 kabaczek
2 marchewki
150 ml śmietany kremówki 30 %
1 jajko
100 g sera żółtego – starkowanego
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy na stolnicy z mąką, dodajemy żółtko, sól i tyle wody by powstało kruche ciasto. Wstawiamy je na 1 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem formę na tartę, obciążamy specjalnymi kulkami lub fasolą i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Z warzyw obieramy ze skóry tylko marchewkę. Wszystkie warzywa tniemy w poprzek w cienkie plastry, staramy się by były tej samej szerokości. Układamy warzywa na upieczonym spodzie zaczynając od środka i zwijając.
Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy warzywa.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!