Menu+

Talerz przekąsek z mozzarellą

Opublikowano 31 sierpnia, 2018 w Przystawki i przekąski



Idealny na każdą imprezę, talerz pełen przekąsek we włoskim stylu z mozarellą w roli głównej.

Składniki:
2 opakowania mozzarelli Galbani w kulkach
3 opakowania mozzarelli Galbani w kulce
1 opakowanie dużego salami
1 opakowanie kindziuka
1 opakowanie szynki parmeńskiej
7 kawałków karczocha marynowanego
ok 14 czarnych oliwek
ok 14 szt ugotowanego tortellini z szynką (lub inny smak)
pomidorki koktajlowe podłużne
pomidorki koktajlowe okrągłe
ogórki gruntowe – mniejsze
5 szt suszonych pomidorów
10 szt małych papryczek
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
3 placki tortilli
po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
garść rukoli
50 g serka naturalnego
papryka ostra w proszku
oliwa z oliwek

1. Koreczki z kindziukiem, mozzarella i pomidorkami – Na wykałaczki nadziewamy pomidorki, złożony na 4 plasterek kindziuka i kuleczkę mozzarelli.

2. Szaszłyki na zimno – na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno – oliwkę, pomidorka, liść bazylii, tortellini, liść bazylii, salami złożone na 4, kulkę mozzarelli, tortellini, salami złożone na 4, marynowanego karczocha, pomidorka i oliwkę.

3. Marynowana mozzarella z suszonymi pomidorami– na desce siekamy drobno suszone pomidory z czosnkiem i kilkoma listkami bazylii, bardzo drobno. Kulkę mozzarelli kroimy w kostkę 1×1 cm i mieszamy z przygotowaną marynatą.

4. Mini tortille – placki tortilli smarujemy serkiem naturalnym, posypujemy rukolą, bazylią, pokrojoną w drobną kosteczkę papryką żółtą i czerwoną, na to układamy 4 plasterki kindziuka i kawałki mozzarelli, zwijamy ciasno i kroimy w grube plastry, nadziewamy na wykałaczki.

5. Koreczki z pomidorków, ogórka i mozzarelli– Okrągłe pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórki obieramy i tniemy w plasterki.  Kulki mozzarelli również kroimy w plasterki. Na wykałaczki nadziewamy kolejno połówkę pomidora, plasterek ogórka, plasterek mozzarelli, listek bazylii i drugą połówkę pomidorka.

6. Marynowane papryczki z mozzarellą w kulkach – Z papryczek odkrawamy górną część, usuwamy ze środka nasiona i gotujemy papryczki 5 minut. Odcedzamy natychmiast i studzimy.Kulki mozzarelli obtaczamy w ostrej papryce, dajemy tyle ile lubimy.Nadziewamy papryczki i układamy w miseczce. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i po łyżce ziół. Zalewamy oliwą. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

7.  Mozzarella w szynce parmeńskiej – Mozzarellę w dużej kuli kroimy w plastry o grubości ok 1 cm, a następnie w słupki. Każdy słupek mozzarelli owijamy szynką parmeńską.

Wszystkie przekąski układamy na desce i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego !!


Włoska strona lata z Galbani

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *