Menu+

Tagine z kurczakiem i ciecierzycą

Opublikowano 27 maja, 2014 w Dania główne



Pyszne orientalne danie z ciecierzycą i kurczakiem. Inspiracja.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 szkl bulionu warzywnego
1 laska cynamonu
1 łyżeczka miodu
po pół łyżeczki kminu, mielonej kolendry i imbiru
1 łyżeczka sambal oelek
pół szklanki ciecierzycy
biały ryż – ugotowany w osolonej wodzie
pietruszka

Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy  i podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pieczarki obrane i pokrojone na pół i drobno posiekany czosnek.  Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Obsmażamy z wszystkich stron. Zalewamy bulionem i dodajemy pastę pomidorową. Dodajemy miód, sambal oelek oraz przyprawy.  Dusimy pod przykryciem ok 15 – 20 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *