Menu+

Szparagi z limonkowym sosem holenderskim

Opublikowano 27 kwietnia, 2014 w Grill, Przystawki i przekąski, Szparagi



szparagi z limonkowym sosem holenderskim

Grillowane szparagi owinięte boczkiem, podane z sosem holenderskim na bazie soku z limonki.

Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 opakowanie wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Sos holenderski:
4 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka soku z limonki Limmi
sól,pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru 10 minut. Wyjmujemy i polewamy od razu lodowatą wodą.
Po 3 szparagi zawijamy w plaster boczki i grillujemy na patelni.
Żółtka ubijemy z sokiem z limonki, solą i pieprzem do uzyskania piany. Masło roztapiamy w rondelku i gorące powoli dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Ubijamy wszystko razem aż masa zgęstnieje ( jeżeli nie chce zgęstnieć można ubijać na parą, ale dobrej jakości jajka i masło powinny ładnie ubić się bez tego). Tak przygotowanym sosem polewamy gorące szparagi.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *