Grillowane szparagi owinięte boczkiem, podane z sosem holenderskim na bazie soku z limonki.
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 opakowanie wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Sos holenderski:
4 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka soku z limonki Limmi
sól,pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru 10 minut. Wyjmujemy i polewamy od razu lodowatą wodą.
Po 3 szparagi zawijamy w plaster boczki i grillujemy na patelni.
Żółtka ubijemy z sokiem z limonki, solą i pieprzem do uzyskania piany. Masło roztapiamy w rondelku i gorące powoli dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Ubijamy wszystko razem aż masa zgęstnieje ( jeżeli nie chce zgęstnieć można ubijać na parą, ale dobrej jakości jajka i masło powinny ładnie ubić się bez tego). Tak przygotowanym sosem polewamy gorące szparagi.
Smacznego!