Menu+

Szaszłyki z kurczaka z boczniakami

Opublikowano 2 maja, 2015 w Grill



SONY DSC

Pyszne szaszłyki z boczniakami podane z domowej roboty ajvarem.

Składniki:
2 filety z kurczaka
2 kolorowe papryki
2 czerwone cebulki
kilka boczniaków
przyprawa do kurczaka
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Ajwar:
3 małe czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 bakłażan
1 cukinia
sól,pieprz
40 ml oliwy
20 ml białego octu balsamicznego
sos tabasco
1/4 pęczka natki pietruszki

Filety z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem i marynujemy w tym kurczaka. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy i również kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy na kawałeczki. Wszystko nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na złoto.
Warzywa na ajwar myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pomiędzy warzywa wkładamy ząbki czosnku. Pieczemy ok 30- 40 minut w 220 stopniach na termoobiegu.
Warzywa po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy z 2 łyżkami oliwy i łyżką octu. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Szaszłyki podajemy z ajvarem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *