Syrop z czarnej porzeczki, bardziej robiłam go jako dodatek do lodów, czy sos do potraw, można go też rozrabiać z wodą i pić. Źródło
Składniki:
1kg czarnej porzeczki
50 liści z czarnej porzeczki
6 szklanek cukru
6 szklanek wody
Umyte i oczyszczone owoce oraz liście gotujemy 30 minut, zalewając wodą, na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sito, odcedzając sok. Do soku dodajemy cukier i ponownie gotujemy 30 minut. Przelewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
3 Responses
Szkoda że nie mam porzeczek. Bardzo fajny dodatek do lodów
Ja znam sök z porzeczek,ale czemu te liscie co one daja`?
W liściach czarnej porzeczki jest mnóstwo witaminy C i innych pierwiastków które dobroczynnie działają w trakcie przeziębienia szczególnie, poza tym w liściach także jest aromat porzeczki 😉