Syrop,sos z czarnej porzeczki

syrop z czarnej porzeczki,sos z czarnej porzeczki

Syrop z czarnej porzeczki, bardziej robiłam go jako dodatek do lodów, czy sos do potraw, można go też rozrabiać z wodą i pić. Źródło

Składniki:
1kg czarnej porzeczki
50 liści z czarnej porzeczki
6 szklanek cukru
6 szklanek wody

Umyte i oczyszczone owoce oraz liście gotujemy 30 minut, zalewając wodą, na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sito, odcedzając sok. Do soku dodajemy cukier i ponownie gotujemy 30 minut. Przelewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

3 Responses

    1. W liściach czarnej porzeczki jest mnóstwo witaminy C i innych pierwiastków które dobroczynnie działają w trakcie przeziębienia szczególnie, poza tym w liściach także jest aromat porzeczki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search