Syrop z mięty – mohito zimą

Taki syrop przyda się do mohito zimą, gdy ciężko jest z dostaniem świeżej mięty. Po za tym można go stosować do herbatki.

Składniki:

Listki świeżej mięty

cukier

Na dno słoja wsypujemy tyle cukru by zakrył dno, układamy warstwę liści mięty i zasypujemy znów taką samą warstwą cukru, postępujemy tak do zapełnienia całego słoika. Listki  uciskamy jak najmocniej w słoiku, żeby dużo się zmieściło. Odstawiamy na ok 4 dni aż powstanie syrop. Zlewamy syrop do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia całego cukru, przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy gorące i stawiamy do góry dnem.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search