Świąteczne bezy z kremem cynamonowym
Bezy ze świątecznym wzorkiem, przełożone kremem cynamonowym.
Składniki:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zielony i czerwony barwnik spożywczy
Krem cynamonowy:
200 g serka mascarpone
1 łyżka cynamonu
cukier puder do dosłodzenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy małymi partiami cukier, dalej ubijając. Po koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem wyciskamy kółka równej wielkości. Na połowie z nich malujemy wykałaczką maczaną w barwnikach spożywczych świąteczne wzory.
Bezy pieczemy ok 70 – 80 minut w 120 stopniach.
Serek mascarpone mieszamy z cynamonem i taką ilością cukru jaką uważamy. Przekładamy bezy kremem.
Smacznego!
Wyglądają niezwykle uroczo 🙂
Dzięki
Śliczne:)
Piękne beziki:) Zawsze podziwiam Twoje dzieła z nieskrywanym zachwytem:)
Dziękuje miło to słyszeć