Suszymy kurki
Suszone kurki będą cudownym dodatkiem do sosów, zup, pierogów, jajecznicy i innych dań.
Przygotowanie takich kurek jest banalnie proste.
Kukri oczyszczamy za pomocą szczoteczki i takie które są mocniej ubrudzone, myjemy za pomocą wilgotnej ściereczki. Niestety jest z tym trochę zabawy, ale dzięki temu szybciej się wysuszą i zachowają w pełni swój aromat. Większe kurki rwiemy na mniejsze kawałki. Ja suszę swoje kurki za pomocą suszarki do grzybów. Włączam na średnią moc i tak suszarka chodzi jakieś 3 h w zależności od ilości grzybów.
Można też ususzyć kurki w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni na funkcji termoobieg z uchylonymi drzwiczkami.
Po wysuszeniu przekładamy do pojemniczka i cieszymy się aromatem przez cały rok.
Smacznego!
Suszyłam kurki dwa lata temu, ale niestety tylko na przemiał się nadawały bo po ususzeniu robią się strasznie suche, że gotowane kilka godzin dalej były twarde i smaku też już za bardzo nie dawały ;-(
Może za mocno je przesuszyłaś. Zauważyłam także ,że te suszone w piekarniku są gorsze, bo są tak jakby zapieczone, wole te suszone w niskiej temperaturze w maszynie do suszenia. Ja właśnie używam sobie takie rozkruszone do sosiku, albo do jajecznicy, ale wtedy trzeba je namoczyć. Smak może nie jest taki wspaniały jak te prosto z lasu i podsmażone na patelni, ale mi też smakują 😉
Pozdrawiam
Uwielbiam kurki, ale nigdy nie próbowałam ich suszyć, fajnie 🙂
Polecam pachną cudownie ;p
suszę regularnie grzyby a kurki w szczególności:) są doskonałe jako dodatek do różnego typu dań jak i do zupy grzybowej:)
zgadza się ;p
Grzyby się suszy w temp.40-50st.Piekarnik powinien być lekko uchylony.Suszenie może trwać od 2-4h albo i dłużej.Zależy od wielkości grzybów.W tym czasie trzeba delikatnie kilka razy przeruszać grzyby.