Menu+

Suszymy kurki

Opublikowano 24 sierpień, 2013 w Dodatki, Jesień



suszone kurki

Suszone kurki będą cudownym dodatkiem do sosów, zup, pierogów, jajecznicy i innych dań.

Przygotowanie takich kurek jest banalnie proste. 

Kukri oczyszczamy za pomocą szczoteczki i takie które są mocniej ubrudzone, myjemy za pomocą wilgotnej ściereczki. Niestety jest z tym trochę zabawy, ale dzięki temu szybciej się wysuszą i zachowają w pełni swój aromat.  Większe kurki rwiemy na mniejsze kawałki. Ja suszę swoje kurki za pomocą suszarki do grzybów. Włączam na średnią moc i tak suszarka chodzi jakieś 3 h w zależności od ilości grzybów.
Można też ususzyć kurki w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni na funkcji termoobieg z uchylonymi drzwiczkami.

Po wysuszeniu przekładamy do pojemniczka i cieszymy się aromatem przez cały rok.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



7 komentarzy

  1. Suszyłam kurki dwa lata temu, ale niestety tylko na przemiał się nadawały bo po ususzeniu robią się strasznie suche, że gotowane kilka godzin dalej były twarde i smaku też już za bardzo nie dawały ;-(

    • Może za mocno je przesuszyłaś. Zauważyłam także ,że te suszone w piekarniku są gorsze, bo są tak jakby zapieczone, wole te suszone w niskiej temperaturze w maszynie do suszenia. Ja właśnie używam sobie takie rozkruszone do sosiku, albo do jajecznicy, ale wtedy trzeba je namoczyć. Smak może nie jest taki wspaniały jak te prosto z lasu i podsmażone na patelni, ale mi też smakują 😉
      Pozdrawiam

  2. Uwielbiam kurki, ale nigdy nie próbowałam ich suszyć, fajnie 🙂

    • Polecam pachną cudownie ;p

  3. suszę regularnie grzyby a kurki w szczególności:) są doskonałe jako dodatek do różnego typu dań jak i do zupy grzybowej:)

    • zgadza się ;p

  4. Grzyby się suszy w temp.40-50st.Piekarnik powinien być lekko uchylony.Suszenie może trwać od 2-4h albo i dłużej.Zależy od wielkości grzybów.W tym czasie trzeba delikatnie kilka razy przeruszać grzyby.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *