Składniki:
1 szkl ryżu do sushi
1,5 szkl wody (zawsze dajemy o pół szklanki więcej wody niż ryżu, czyli np. na podwójną porcję 2 szkl ryżu – 2,5 szkl wody)
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
łosoś wędzony
tuńczyk wędzony pokrojony w cienkie plastry
ogórek pokrojony w słupki
majonez (najlepiej w tubie, żeby łatwo było wyciskać)
algi morskie
wasabi
Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł ( musi być zupełnie zimny). Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
W czasie gdy ryż stygnie, przygotujmy sobie wszystkie składniki, miseczkę z wodą do maczania rąk, by ryż się do nich nie kleił.
Matę do zawijania owijamy folią spożywczą, by się nie pobrudziła i ryż się do niej nie kleił.
Na macie do zawijania układamy algę morską przerwaną na pół.
Układamy na niej cienką warstwę ryżu, maczając ręce w wodzie, by ryż się do nich nie kleił.
Na środku układamy obok siebie plastry tuńczyka, dociskamy.
Odwracamy algą do góry. Na wysokości 1/3 od siebie smarujemy wzdłuż odrobiną wasabi, układamy kawałki łososia i ogórka. Wyciskamy pasek majonezu.
Zwijamy za pomocą maty w rolkę,tniemy na kawałki.
Podajemy z sosem sojowym.
3 Responses
mmmm… cos pysznego..
dokładnie tak 😉
mmm… obłędne!