Menu+

Sushi z krewetką w pikantnej tempurze i ogórkiem

Opublikowano 20 lipca, 2013 w Dania główne, Przystawki i przekąski



sushi

Kolejna odsłona sushi, tym razem na pikantnie z krewetką. Polecam także sushi z kurczakiem, philadelphią i grzybkami shitake, sushi z jagodami goji, callifornia roll z rukolą , philadelphią i łososiem oraz sushi maki z tuńczykiem chilli.

Składniki:
1 szkl ryżu do sushi
1,5 szkl wody
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
9 krewetek
mąka ryżowa
chilli w proszku
ogórek
sezam
algi morskie
wasabi

 Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.

Krewetki oczyszczamy i płuczemy dokładnie wodą. Oprószamy je sproszkowanym chilli. Przygotowujemy tempurę. Mąkę ryżową mieszamy z lodowatą wodą tak by powstała masa o konsystencji śmietany , wrzucamy kilka kostek lodu i czekamy aż się schłodzi. W tak przygotowanej tempurze panierujemy przygotowane krewetki i smażymy w głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym. 

Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu odwracamy algą do góry.  Na wysokości 1/3 od siebie smarujemy wzdłuż odrobiną wasabi, układamy krewetki i ogórka pokrojonego w cienkie słupki. Zwijamy za pomocą maty w rolkę, posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem, tniemy na kawałki.

Podajemy z sosem sojowym.

Smacznego!

 

Print Friendly



2 komentarze

  1. Uwielbiam sushi z krewetkami w tempurze 🙂 Jest rewelacyjne 🙂

    • Zgadzam się 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *