Sushi maki w tampurze – sushi na ciepło
Sushi na ciepło to wspaniała alternatywa od zwykłego sushi, które zazwyczaj podawane jest na zimno. Tempura dodaje mu chrupkości. Jest wyśmienite.
Składniki:
gotowy ryż do sushi
miseczka z wodą
pasta wasabi
łosoś wędzony
ogórek szklarniowy
płat nori
tempura
Najpierw przygotowujemy sushi. Na płat nori rozkładamy warstwę ryżu, maczając dłonie w wodzie. Dzięki temu ryż nie będzie się do nich lepił. Na 1/3 wysokości od siebie nakładamy odrobinkę wasabi. W tym samym miejscu kładziemy kawałki łososia i pasek ogórka. Zwijamy ciasno z pomocą specjalnej maty do zawijania. Tak przygotowaną rolkę kroimy na 8 kawałków – ostrym nożem ! Przygotowujemy tempurę zgodnie z opakowaniem. Ma być zimna ! W rondelku rozgrzewamy olej. Ja nie smażyłam w głębokim tłuszczu, wolę obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Kawałki sushi maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku papierowym po wyjęciu.
Smacznego!
Sushi na ciepło jeszcze nie miałam okazji jeść. Następnym razem gdy będę je przygotowywać to przygotuję tez tempurę 🙂