Menu+

Sushi maki w tampurze – sushi na ciepło

Opublikowano 22 maja, 2012 w Dania główne, Przystawki i przekąski



Sushi na ciepło to wspaniała alternatywa od zwykłego sushi, które zazwyczaj podawane jest na zimno. Tempura dodaje mu chrupkości. Jest wyśmienite.

Składniki:
gotowy ryż do sushi
miseczka z wodą
pasta wasabi
łosoś wędzony
ogórek szklarniowy
płat nori
tempura

Najpierw przygotowujemy sushi. Na płat nori rozkładamy warstwę ryżu, maczając dłonie w wodzie. Dzięki temu ryż nie będzie się do nich lepił. Na 1/3 wysokości od siebie nakładamy odrobinkę wasabi. W tym samym miejscu kładziemy kawałki łososia i pasek ogórka. Zwijamy ciasno z pomocą specjalnej maty do zawijania. Tak przygotowaną rolkę kroimy na 8 kawałków – ostrym nożem ! Przygotowujemy tempurę zgodnie z opakowaniem. Ma być zimna ! W rondelku rozgrzewamy olej. Ja nie smażyłam w głębokim tłuszczu, wolę obrócić na drugą stronę podczas smażenia. Kawałki sushi maczamy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku papierowym po wyjęciu.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Sushi na ciepło jeszcze nie miałam okazji jeść. Następnym razem gdy będę je przygotowywać to przygotuję tez tempurę 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *