Menu+

Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie

Opublikowano 24 lipca, 2013 w Dania główne



steki w czarnym pieprzu

Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu.

Składniki:
6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 cm.
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
olej ryżowy Olitalia
1 cebulka
200 ml czerwonego wina
sól
100 ml śmietanki 30 %

Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Rozsypujemy je na desce i obtaczamy w nich plastry polędwicy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ryżowego i smażymy steki po 1 minucie z każdej strony na dość dużym ogniu. Wyjmujemy je z patelni na deskę. Cebulkę siekamy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię, gdzie smażyło się mięso. Gdy się lekko zarumieni podlewamy ją winem, redukujemy (odparowujemy na dużym ogniu) i zaciągamy śmietanką. Do sosu wkładamy mięsko i dusimy pod przykryciem ok 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy solą.

Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *