Spaghetti carbonara w wersji z szynką.
Składniki: (2 osoby)
250 g spaghetti De Cecco
100 g szynki
125 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g żółtego sera
sól,pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szynkę i cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzana patelnię, dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli a szynka przyrumieni.
W miseczce mieszamy żółtka z połową śmietany i startym serem.
Pozostałą część śmietanki od razu wlewamy na patelnię, mieszamy i dolewamy masę z jajkami, energicznie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
Do sosu przekładamy makaron, mieszamy żeby pokrył się sosem. Podajemy.
Smacznego!
2 Responses
Jeszcze carbonary nie robiłam. Chyba czas najwyższy 😉 Twoja wygląda bardzo smakowicie.
Polecam, ja wole carbonare o wiele bardziej niż bolognese