Menu+

Spaghetti Bolognese ze świezymi pomidorami

Opublikowano 17 sierpnia, 2013 w Dania główne



spaghetti bolognese

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów.

Składniki: ( 4 porcje)
1 opakowanie makaronu spaghetti
6 świeżych pomidorów (najlepiej mocno dojrzałych)
garść świeżej bazylii
1 cebulka
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
500 g mięsa mielonego
20 dag sera

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, soli i pieprzymy odrobinę. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka, gdy cebulka zmięknie. Smażymy ok 15 – 20 minut, aż pomidory się rozpadną, woda odparuje i pozostanie gęsty sos. Po tym czasie zestawiamy z ognia, pozostawiamy by trochę ostygł. Na drugiej patelni podsmażamy mięso, doprawiając je solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Sos miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, dodajemy świeżą, posiekaną bazylię. Wlewamy na patelnię z mięsem i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *