Menu+

Sos tiki masala

Opublikowano 3 września, 2013 w Dodatki, Recenzje



sos tiki masala

Sos tiki masala według Jamiego Olivera. W przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który można nabyć w sklepie internetowym Redcoon.

Składniki:
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki ( można taką nabyć w sklepie internetowym Skworcu)
2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju archaidowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 świeże czerwone papryczki chilli
mały pęczek świeżej kolendry (ja pominęłam, bo akurat nie miałam)
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mielonych migdałów ( ja użyłam całych)
Do uprażenia:
2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry

Na suchej patelni prażymy kmin i kolendrę. Uprażone wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Przekładamy je do rozdrabniacza. Dodajemy obrany czosnek i imbir pokrojony na mniejsze kawałki i pozostałe składniki. Miksujemy aż powstanie masa o dość jednolitej konsystencji.

sos tiki masala

Sos polecam do kurczaka tiki masala

Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *