Menu+

Soczysta pierś smażona na papirusie w towarzystwie placuszków marchewkowo-cukiniowych i podsmażanej marchewki z czosnkiem

Opublikowano 3 października, 2012 w Dania główne



Szczerze mówiąc nie używam gotowych pomysłów na obiad, ale myślę ze ten przypadek będzie często gościł w mojej kuchni, ponieważ pierś pomimo że bez grama tłuszczu wyszła bardzo soczysta, ja oczywiście dodatkowo ją ponacinałam i ponakłuwałam, a do smażenia użyłam patelni ceramicznej,  ale efekt był naprawdę niesamowity.  Oczywiście sama pierś kurczaka to dla mnie za mało, dlatego dodałam jej pyszne towarzystwo.

Składniki:(na 2 porcje)
1 pierś z kurczaka
Pomysł na soczystą pierś z  kurczaka w ziołach prowansalskich
4 plastry wędzonego boczku (ten bardzo cieniutki)
Placuszki:
1 duża marchewka
1/2 młodej cukinii
1 cebula
1 cm imbiru
100 g fety
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
kminek mielony
curry indyjskie
pieprz
sól
Podsmażana marchewka:
2 marchewki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1/2 pęczka posiekanej pietruszki

+ odrobina kwaśnej śmietany do podania

Na początku przygotujemy ciasto na placuszki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchew, cukinię i cebulę. Dodajemy starty imbir, jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, pokruszoną na kawałki fetę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju złociste placuszki.

Teraz przygotowujemy kurczaka. Jedną pierś dzielimy na pół (moja była gruba dlatego wyszły dwie ładne porcje, przy mniejszych piersiach można użyć dwóch) Każdy kawałek nacinamy w kratkę, nie docinając do końca i nakłuwamy całe mięso specjalnym przyrządem do nakłuwania mięsa, by przyprawy przeszły przez całość. Kładziemy na pergaminie do smażenia Papirus Winiary i zakrywamy drugą połową. Smażymy na patelni 5 minut z każdej strony.

Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na suchej patelni.

Przygotowujemy smażoną marchewkę. Marchew siekamy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie aż się zezłocą, po tym czasie dodajemy starty czosnek, posiekaną natkę oraz sól i pieprz. Smażmy wszystko jeszcze parę minut, marchewka ma być mięciutka i złota.

Podajemy układając na talerzu placuszki, na to kleks śmietany, pierś z kurczaka pokrojona w grubsze plastry,  posypana skwarkami z cienkiego boczku, obok podsmażana marchewka.

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Świetne zestawienie, kurczak, boczek, placuszki i marchewka. Super !

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *