Ślimaczki z macepanem

 slimaczki-z-marcepanemPyszne ciasteczka, pachnące cynamonem i goździkami z masą marcepanową.

Składniki:
100 g orzechów włoskich
4 łyżeczki likieru amaretto
200 g masy marcepanowej
150 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
80 g serka waniliowego
3 łyżki mleka
3-4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
15 g cukru waniliowego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonych goździków
8 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
2 łyżki mielonych pistacji

Orzechy włoskie zmielić, połączyć z masą marcepanową i likierem amaretto.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać serek waniliowy, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy oraz mielone goździki i cynamon. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkować na blacie oprószonym mąką na grubość ok 0,5 cm.
Masę marcepanową również rozwałkować, do otrzymania takiej samej wielkości. Przenieść na ciasto, najlepiej zawijając na wałek.
Ciasto ciasno zwinąć w roladę. i pokroić na 20 kawałków. Poukładać je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Piec ok 18 minut w 170 stopniach.
Zrobić lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładką masę. Wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasteczka posmarować lukrem i posypać pistacjami.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search