Menu+

Sernik na zimno z plastrem miodu

Opublikowano 16 czerwca, 2018 w Ciasta



Pyszny sernik na zimno z galaretką miodową. Dzięki folii bąbelkowej uzyskamy na wierzchu plaster miodu.

Składniki:
Spód:
120 g herbatników kakaowych
60 g margaryny Palma
Sernik:
500 g serka waniliowego homogenizowanego
3/4 szkl mleka
2 łyżki żelatyny
100 g masła
2 żółtka ( z mniejszych jajek)
Galaretka miodowa:
2 łyżeczki żelatyny
200 ml wody
35 g cukru
100 ml miodu
Karmelowe kwadraciki:
50 g masła
3 łyżki śmietanki 30 %
1/3 szkl cukru
2 łyżki miodu
50 g płatków migdałowych

Na początku przygotowujemy karmelowe kwadraciki do ozdoby. Do rondelka wkładamy masło, śmietankę, cukier i miód. Zagotowujemy i na lekkim ogniu czekamy aż całość nabierze złocistego koloru, wtedy dodajemy migdały i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy i wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, rozprowadzamy jak najcieniej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 7 minut. Po wyjęciu chwilkę studzimy i jeszcze ciepłą masę kroimy na kwadraciki. Odstawiamy do schłodzenia.

Dno formy o średnicy 18 cm wykładamy folią bąbelkową.

Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i dodajemy żelatynę, zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Serek waniliowy, masło i żółtka miksujemy na gładką masę i dodajemy delikatnie mleko z żelatyną. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy z folią bąbelkową i odstawiamy, aż stężeje.

Po tym czasie rozpuszczamy masło na spód, ciasteczka miksujemy na „piasek” i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowany spód dajemy na wierzch zastygniętej masy z serków. Odstawiamy do lodówki.

w tym czasie przygotowujemy galaretkę miodową. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Cukier roztapiamy w rondelku aż uzyska kolor karmelu. Delikatnie wlewamy wodę i dodajemy miód, gotujemy aż wszystko się połączy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną.

Sernik wyjmujemy z formy, obracamy i zdjemujemy folię babelkową, wkładamy znów do formy, ale teraz już normanie spodem do dołu i wylewmy na wierzch midową galaretkę. ODstawiamy znów do stężenia.

Wyjmujemy z formy i ozdabiamy karmelowymi kwadracikami.


Palma - zróbmy coś dobrego

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *