Sernik chałwowy

 sernik-chalwowy

Pyszny sernik o smaku chałwy. Bardzo mocno chałwowy, więc polecam wszystkim miłośnikom. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Przy przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który nabędziecie w sklepie Redcoon.

Składniki:
Spód:
100 g herbatników
40 g masła
Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego
3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
125 ml kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy dowolnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
150 g chałwy dowolnej
125 ml kremówki

Herbatniki przekładamy do pojemnika rozdrabniacza i miksujemy na proszek.

sernik chałwowy

Mieszamy z roztopionym masłem i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy  o średnicy 23 cm wyłożonej pergaminem. Wkładamy do lodówki

Przez ten czas twaróg miksujemy z cukrem. Po kolei dodajemy jajka, dalej miksując. Następnie dodajemy kremówkę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wyłączamy mikser i mieszamy masę z pokruszoną na kawałki chałwą. Przekładamy masę do tortownicy.

Sernik pieczemy 1 h w 170 stopniach.  Pod sernikiem ustawiamy naczynie z wodą, by sernik piekł się w „kąpieli wodnej” i był po upieczeniu równiutki. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotowujemy polewę.Do misy rozdrabniacza przekładamy pokruszoną chałwę i kremówkę. Miksujemy na gładko.

sernik chałwowy

Przekładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę, aż masa stanie się błyszcząca.  Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

14 odpowiedzi

    1. Do serników używam twarogu Dr Oetkera (tego w wiaderku) moim zdaniem jest najlepszy, wtedy sernik wychodzi taki aksamitny, także polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search