Idealny dodatek do obiadu, pyszny i chrupiący młody szpinak z pomidorkami i grzankami , do tego domowej roboty sos z octem balsamicznym Ponti z Modeny.
Składniki:
400 g szpinaku
4 pomidory
3 kromki chleba tostowego
1 łyżeczka czosnku suszonego z ziołami (można wymieszać granulowany czosnek np z suszonym oregano i bazylią)
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon lub rosyjskiej
1/2 łyżeczki octu balsamicznego Ponti
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekanej drobno świeżej natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki sosu przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Pomidory kroimy w większą kostkę, mieszamy z umytym szpinakiem. Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy czosnkiem i rumienimy. Pomidory ze szpinakiem mieszamy z sosem, na koniec sałatkę posypujemy grzankami.
Smacznego!