Menu+

Sałatka z polską botiwnką i śródziemnomorską fetą

Opublikowano 28 maja, 2012 w Przystawki i przekąski, Sałatki i surówki



Lekka wiosenna sałatka z ciekawym sosem, do tego ile witamin na talerzu.

Składniki:
1 pęczek botwinki
1/2 główki sałaty masłowej
6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
1/2 kostki fety
1/3 puszki kukurydzy
Sos:
łyżka musztardy bawarskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
sól i pieprz

Składniki sosu wlewamy do małego słoiczka i potrząsamy energicznie jak shakerem do wymieszania się wszystkich składników. Odstawiamy.Z botwinki siekamy większe listki oraz łodyżki, buraczki odkładamy (przydadzą się do wywaru na zupkę). Sałatę rwiemy w paski. Fetę kroimy w wąskie słupki. Szynkę w małe kawałki.Sałatę i botwinkę mieszamy w misce z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy fetą, szynką oraz odcedzoną kukurydzą.
Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *