Sałatka z polską botiwnką i śródziemnomorską fetą
Opublikowano 28 maja, 2012 w Przystawki i przekąski, Sałatki i surówki

Lekka wiosenna sałatka z ciekawym sosem, do tego ile witamin na talerzu.
Składniki:
1 pęczek botwinki
1/2 główki sałaty masłowej
6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
1/2 kostki fety
1/3 puszki kukurydzy
Sos:
łyżka musztardy bawarskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
sól i pieprz
Składniki sosu wlewamy do małego słoiczka i potrząsamy energicznie jak shakerem do wymieszania się wszystkich składników. Odstawiamy.Z botwinki siekamy większe listki oraz łodyżki, buraczki odkładamy (przydadzą się do wywaru na zupkę). Sałatę rwiemy w paski. Fetę kroimy w wąskie słupki. Szynkę w małe kawałki.Sałatę i botwinkę mieszamy w misce z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy fetą, szynką oraz odcedzoną kukurydzą.Smacznego !