Sałatka z pietruszkowym dressingiem w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Pyszna sałatka z pietruszkowym dressingiem w koszyczkach z szynki parmeńskiej.
Składniki:
2 opakowania szynki parmeńskiej
1 mała główka sałaty lodowej
2 marchewki
1 mniejszy ogórek
10 różnokolorowych pomidorków koktajlowych
1 papryka
1 avocado
Dressing:
1 pęczek pietruszki
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól,pieprz
Na początku przygotowujemy koszyczki z szynki parmeńskiej. Małe miseczki żaroodporne owijamy folią aluminiową i układamy do góry dnem na blasze do pieczenia. Szynkę parmeńską kroimy w paski i układamy ją w kształt koszyka na miseczkach.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż się przyrumienią i zrobią się chrupiące.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki, pomidorki koktajlowe tniemy w ćwiartki, paprykę w paski, avocado w plasterki. Marchewkę i ogórek tniemy w cienkie paski.
Do pojemnika blendera przekładamy wszytskie składniki dressingu i miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy koszyczki będą gotowe, delikatnie zdejmujemy je z miseczek i przekładamy na talerzyk, w miseczkach układamy warzywa, całość polewamy pietruszkowym dressingiem.
Smacznego!
Świetny pomysł na serwowanie sałatki 🙂
Dziękuje, a przy tym pyszny taka chrupiąca szyneczka 😉