Menu+

Sałatka z ogórkami i marchewką

Opublikowano 30 lipca, 2013 w Przetwory



sałatka z ogórków i marchewki

Kolejny przepis na pyszną sałatkę do zimowych obiadów.

Składniki:
2 kg ogórków
1 łyżka soli
0,5 kg marchewki
7 małych cebulek
7 ząbków czosnku
pieprz czarny w ziarnach
świeży koper
Zalewa:
3 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl cukru

 Ogórki obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Przekładamy do miski i zasypujemy łyżką soli. Odstawiamy na 2 godziny. Zlewamy sok. W 7 słoików o pojemności 330 ml wkładamy po jednej przekrojonej na ćwiartki cebulce, po jednym przekrojonym na pół ząbku czosnku, kilka gałązek kopru i 5 ziaren pieprzu. Marchewkę obieramy, kroimy w grubsze słupki i  gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Do przygotowanych słoików nakładamy ogórki i marchewkę dość ciasno.

Przygotować zalewę.Zagotować wodę, ocet i cukier. Zalać ogórki z marchewką i zakręcić. Pasteryzować 12 minut. Ja pasteryzuję, ustawiając słoiki w garnku,zalewam wodą do 2/3 wysokości i gotuję.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *